2017.03.11. IBD, tudományos nap

Társaságunk 2017. március 11-én A gyulladásos bélbetegségek komplex megközelítése címmel szervezett szakmai programot.

A gyulladásos bélbetegségben (IBD-ben) szenvedők kezelése a szakmailag, érzelmileg igen megterhelő gyógyítói tevékenységek közé tartozik. A páciensek panaszai elsősorban az emésztéssel, székletürítéssel kapcsolatosak, ezért számos nehéz érzés (fájdalom, szégyen, indulat) jelenik meg a hosszú távú, sokszor éveket, évtizedeket átívelő orvos-beteg kapcsolatban. A betegség pontos kóreredete nem tisztázott, a kezelés gyógyszeres, műtéti, dietetikai elemekből tevődik össze, mely gyakran egészül ki pszichés vezetéssel, esetleg pszichoterápiával.

Konferenciánkon ezt a komplexitást igyekeztünk szemléltetni. Micheller Pál gasztroenterológus, a SE II. Belklinika adjunktusa és Dobó Katalin háziorvos, társaságunk elnöke tartottak előadást. A két prezentáció kiválóan mutatta meg a probléma összetettségét. Az IBD-k etiológiai hátterével kapcsolatos ismereteink ugrásszerűen nőttek az elmúlt években, mégsem sikerült egyetlen, a betegség kialakulását megnyugtatóan magyarázó okot azonosítani. Egyrészt bravúros kezelési lehetőségeink vannak, másrészt sok esetben mégsem vagyunk képesek megfelelő terápiát biztosítani pácienseink számára. Szemléletünk egyre inkább interdiszciplináris, orvosi, szakápolói, pszichológiai és a betegszervezetek oldaláról megjelenő tényezőket is magába foglalja, másrészt a páciensek sokszor mégis egyedül maradnak, adherencia-problémák lépnek fel.

Az előadásokat két izgalmas esetmegbeszélést követte, melynek során betekintést nyerhettünk a résztvevők szerteágazó tapasztalatából adódó szemléleti különbségekbe és hasonlóságokba. Ezt követően interaktív kerekasztal-megbeszéléssel zártuk a rendezvényt. Ennek során eltűnődtünk, hogy pszichoszomatikus betegségnek tekinthetők-e az IBD-k, és hogy mit értünk egyáltalán pszichoszomatika alatt.

Dr. Eörsi Dániel