Tudományos nap – Semmelweis Egyetem, 2014 február 15 Téma: Háziorvosi beszélgetés – háziorvosi pszichoterápia

A Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság

szeretettel meghív minden érdeklődőt tudományos rendezvényére.

 Téma: Háziorvosi beszélgetés – háziorvosi pszichoterápia, a pszichoszomatikus szemléletű orvoslás lehetőségei a háziorvosi munkában

 Időpont: 2014 február 15, szombat, 10.00-15.30

Helyszín: Semmelweis Egyetem Nagyváradtéri Elméleti Tömb

1088. Bp. Nagyváradtér 4. 21. emelet Konferenciaterem

Előadó:    Dr. Dobó Katalin    háziorvos, belgyógyász, pszichoterapeuta

Részvételi díj: 3000 Ft, nappali tagozatos diákoknak és nyugdíjasoknak 1500 Ft.

 

Program:

10.00-11.15: Integratív kazuisztika

11.15-11.30: szünet

11.30-12.30: Előadás vitával

12.30-13.00: Ebéd

13.30-14.45: Bálint-csoport

14.45 – zárás, visszajelzések

 

Napjainkban a háziorvosokra egyre nagyobb terhek kerülnek, sok a beteg, egyre kevesebb az orvos, sok az elvárás, az adminisztráció, és egyre kevesebb a segítség, az együttműködésben gondolkodás lehetősége is. Elvárások, szankciók, kritikák, versengés légkörében éljük mindennapjainkat, és így dolgozik a háziorvos is.

A Bálint-csoport módszerének egy változatát , az Integratív Kazuisztikát először novemberi konferenciánkon próbáltuk ki a Társaságban. Azt gondoljuk, hogy ennek a módszernek a tapasztalatait talán közvetlenebbül tudják az orvosok hasznosítani mindennapi munkájuk során, a betegellátásban, mivel az esetmegbeszélések során az ellátásra fókuszálunk. Ezek a csoportok ízelítőt adnak egy olyan világból, ahol a meghatározó az együttműködés, az eltérő vélemények, nézőpontok figyelembevétele, az egymástól való tanulás, a nehézségeink félelem nélküli megosztása, az egymásra figyelés.

Tudományos napunkon a háziorvos munkáját vesszük górcső alá. A háziorvosi munka jellegénél fogva igen összetett, és mint ilyen, tele van kiaknázatlan lehetőségekkel a komplex, pszichoszomatikus szemléletű betegellátás terén.

A háziorvosnak igen sok információja van a hozzátartozó paciensekről, családokról. Ezek az információk is igen sokrétűek. Szociális, kapcsolati, érzelmi környezetével együtt jelenik meg, jelentkezhet egy testi betegség, egy tünet. A háziorvos sokszor hosszú éveken át tanúja a hozzátartozó paciensek, családok életének, legtöbbször ismeri paciensei otthonát, környezetét is. Hogyan bánjunk ezekkel a lehetőségekkel betegeink érdekében?

Közös gondolkodásra hívom az érdeklődőket, háziorvosokat, és más területen dolgozó orvosokat, vagy bármilyen segítő szakma képviselőit arról, hogyan tudjuk munkánkat hatékonyabban, mind betegeink, mind saját magunk nagyobb megelégedésére, örömére végezni.

Hogyan használható a pszichoterápiás tudás, szemlélet a praxisban? Hogyan segíti a betegeket? Hogyan segíti az orvosok, segítők munkáját?

 

Jelentkezés: dobo.katalin@gmail.com Előzetes jelentkezést kérünk, de nem kötelező.